Archive for јуни, 2010

Скопје ќе добие градска плажа

четврток, јуни 24th, 2010

Градската плажа ќе со отвори во недела . На неа има место за 80 посетители и ќе биде отворена од 10 – 23 часот. Посетителите ќе ги забавува и музиката на познати ди-џеи ангажирани од страна на сопствениците на четирите кафе барови кои добија дозвола од Град Скопје за поставување на шанкови на плажата.
Сопствениците на кафулињата нема да платат никаква кирија на општина Центар за нивното поставување на шанковите, иако општина Центар инвестираше 6 милиони денари за изградба на плажата.
Посетителите ќе можат само да се сончаат на песок донесен од брегот на Албанија. Можност за капење во водите на Вардар ќе имаат по 6 години, откако ќе се постават пречистителни станици, изјави денеска градоначалникот Коце Трајанов.
„Оваа плажа е наменета за сончање, наменета е за рекреација, за уживање и за одмор. Слично како што има во многу градови низ Европа, сакаме да направиме нешто во Скопје што го нема, нешто што ќе го врати стариот сјај на Скопје, а воедно да бидеме слични со оние кои имаат такви плажи“, изјави Трајанов

Tekst za test

среда, јуни 23rd, 2010

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“
На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата Метаморфозис.
На тркалезната маса како говорници учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.
Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентина Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ. Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.
Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур. Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.
Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.

Maqedonia nuk merr date per negociata

среда, јуни 23rd, 2010

Në Maqedoni, ditët e fundit ekspertët për çështje evropiane dhe sektori joqeveritar shprehin pesimizëm të lartë lidhur me fatin e vendit në samitin e Bashkimit Evropian. Më 17 qershor në Bruksel, sipas tyre Maqedonia nuk do të marrë datë për fillimin e bisedimeve për antarësim të plotë në BE për shkak të problemit të emrit me Greqinë.

Problemi rreth 20 vjeçar për emrin kushtetues të Maqedonisë me Greqinë, si duket do të bllokojë sërish rrugën euroatlantike të Maqedonisë. Një vit më parë në samitin e NATO-s pikërisht veto-ja Greke pengoi Maqedoninë të bëhet pjesë e kësaj aleance.

Maqedonia nuk do të marrë datë në samitin e ardhshëm për fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian duke marrë parasysh rrethanat e fundit të cilët kanë ndodhur qoftë të aspektit politik apo qoftë të zgjidhjes së kompromisit me Greqinë” tha Sela.

Lidija Dimova, ekpserte për çështje evropiane dhe koordinatore e organizatës joqeveritare ‘Qendra maqedonase për edukim evropian’ thotë se kjo do të ndodh për shkak se kryeministri Gruevski nuk ka dhënë asnjë shenjë për zgjidhjen e problemit me Greqinë.

Nuk do të ishte suprizë po mos marrim datë për fillimin e bisedimeve, duke pasur parasysh faktin se problemi i emrit nuk ka lëvizur apsak. Po të kishte së paku disa shenja për ndonjë ndryshim të mundshëm, atëherë do të kishte hapërsirë për entuziasëm dhe optimizëm” tha Dimova.

Në vijë të njejtë është edhe gazetari Ardi Pulaj. Ai thotë se Maqedonia nuk do të marrë datë për bisedime me BE-në, pasi këtë mesazh e ka dhënë edhe faktori politik në vend.

“ Edhe në Shkup janë dhënë këto sinjale, kishim pak ditë më parë zv/kryeminstrin Naumovski i cili tha se nuk do të jetë çudi nëse kjo nuk ndodh. Gjithashtu edhe liderin e opozitës Branko Cërvenkovskin, i cili ka thënë se në samitin e ardhshëm të BE-së nuk do të jepet një datë për fillimin e negociatave për anëtarsimin e Maqedonisë në BE

Por a është në të vërtetë vetëm cështja e emrit që pengon Maqedoninë për të marrë datë për fillimin e negociatave?
Lidija Dimova, thotë se Maqedonia ka përbushur kriteret e nevojshme për të marrë datën e bisedimeve me BE-në prandaj në këtë rast problem i vetëm mbetet emri.

Rasmusen ne Shkup

вторник, јуни 22nd, 2010

Inkurajim për zgjidhjen e shpejtë të kontestit rreth emrit dhe qasje më aktive nga të dyja palët. Këto porosi sekretari i përgjithshëm të NATO-s Anders Fog Rasmusen ia transmetoi sot kryeministrit Nikolla Gruevski.

My favo cat-instead of RasmussenPas takimit në Qeveri që zgjati më shumë se një orë, Rasmusen nuk njoftoi  për afate konkrete deri kur Aleanca pret zgjidhjen e kontestit, ndonëse në opinion tashmë flitet se parashikimet e reja janë se kjo duhet të ndodhë deri në Samitin e nëntorit të NATO-s në Lisbonë.

Shpresojmë se do të shohim pozicione më aktive nga të gjitha palët për gjetjen e zgjidhjes, për gjetjen e përparimit, të tolerancës, të kompromisit. Nevojitet vendim i guximshëm politik nga të gjitha palët në mënyrë që të mund të arrihen objektivat strategjike të vendit tuaj- BE-ja dhe NATO ” deklaroi Andreas Fog Rasmusen sekretar i pergjithshem i Aleances.

Gruevski i cili dje në Bruksel u takua me kryeministrin grek Jorgos Papandreu nuk u  përgjigj drejtpërsëdrejti nëse dalloi tek homologu i tij vullnet të mirë. Ai shkurt tha se sikur të kishte vullnet të tillë, kontesti deri më tash do të ishte zgjidhur.

Shpresojmë se në periudhën e ardhshme, nëse tregohet edhe nga pala tjetër vullnet i mirë, të arrihet një zgjidhje e cila do të na ndihmoj që ta realizojmë planin tonë strategjik dhe të bëhemi vend – anëtare e NATO-s dhe ti fillojmë bisedimet përfundimtare për anëtarësim në Bashkimin Evropian ”, u shpreh Nikolla Gruevski, kryeministër.

Megjithatë, Rasmusen u distancua nga vlerësimet për bisedimet, duke përmendur se ato zhvillohen në Kombet e Bashkuara, por shtoi se ekzistonte përshtypja se ka gatishmëri për zgjidhjen e kontestit. Sekretari i përgjithshëm i NATO-s vizitën në rajon e paralajmëroi edhe në profilin e vet në rrjetin social Facebook.

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“

недела, јуни 20th, 2010

На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата Метаморфозис.


На тркалезната маса како говорници учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.

Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентин Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ. Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.

д-р Јован Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.

Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур. Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.

Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“

недела, јуни 20th, 2010

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“
На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата
Метаморфозис.

На тркалезната маса како говорници  учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.

Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентина Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ. Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.

Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур.  Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.

Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија

недела, јуни 20th, 2010

На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата Метаморфозис.

На тркалезната маса како говорници учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.

Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентина Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ. Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.

Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур. Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.
Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“

недела, јуни 20th, 2010

На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата Метаморфозис.
На тркалезната маса како говорници учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.
Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентина Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ. Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.
Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур. Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.
Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.

Trkalezna masa

недела, јуни 20th, 2010

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“
На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата Метаморфозис.
На тркалезната маса како говорници учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.

Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентина Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ. Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.
Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур. Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.
Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.

Одржана тркалезна маса на тема „Приватноста во Македонија“

недела, јуни 20th, 2010


На 04.06.2010 година во просториите на Стопанска комора на Македонија се одржа тркалезна маса на темата „Приватноста во Македонија“ организирана од Фондацијата Метаморфозис.
На тркалезната маса како говорници  учествуваа г. Тито Петковски, пратеник и претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собрание на РМ, г-а Валентина Димковска од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, д-р Јован Јовчески, Универзитет Американски колеџ, Скопје и г. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис.
Претставникот од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ, г-а Валентина Димковска пренесе дека како независен државен орган агенцијата е засегната од овој предлог-закон и дека во мислењето кое го доставиле до Собранието и на 16.03 и на 03.06.2010. посочуваат дека треба да се вградат и одредби со цел усогласување со Директивата 2009/136/ЕК, како и препорака за примена на минималниот рок за задржување податоци, како што е најчеста пракса во ЕУ.

Таа напомена дека сите закони во кои се работи за заштита на лични податоци, пред да влезат во процедура треба да се консултира ДЗЛП.
Како долгогодишен работник во ова поле, д-р Јован Јовчески истакна дека премногу е оптимистички да се очекува дека власта нема да направи промени во законот и дека нема да остави место да се интервенира на него. Образложи дека секоја власт има желба да го држи монополот на информации, но и дека ваквиот закон нема да пројде во Европа и пред судот во Стразбур.  Набројувајќи ги многубројните недостатоци на предлогот, д-р Јовчески заклучи дека „не постои законска можност овој закон да се доведе во пристојна форма“ и затоа е подобро целосно да се повлече и Владата да си даде време да предложи целосно нов текст, во согласност со постојните законски норми, меѓународните договори и обврските на Македонија како земја-кандидат во ЕУ.
Претставникот на Метаморфозис Филип Стојановски накратко го претстави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во 2009 година, поканувајќи ги присутните да придонесат во негово дополнување. Според извештајот, законската рамка за заштита добро поставена со Законот за заштита на лични податоци се загрозува со нетранспарентни измени во други закони, а на македонскиот веб во премала мерка се применуваат добри практики и политики за приватност , што резултира со ниско ниво на доверба кај корисниците. Дополнително, тој го изложи ставот на Метаморфозис дека предложените промени на ЗЕК се неуставни и недемократски.