Скопје ја доби својата највисока зграда

После Берлин, Париз и Виена и нашата метропола ја доби својата највисока зграда. Таа е инспирирана од архитектурата на метрополите низ Европа и низ светот, а е финансирана од Владата на Република Македонија. Зградата е изградена од  најстручниот тим од Македонија и од Италија чија соработка ветува многу.

”  Сместена во центарот на Скопје веднаш до споменикот на Александар Македонски , највисоката зграда сведочи за желбата за движење кон нова ера на архитектурата во Македонија и кон креирање на ново школа за млади архитекти кои што ќе се стремат кон уште поголеми достигнувања од нашите. Зборовите кои што ја опишуваат оваа зграда се модерно и урбано, токму тоа што му треба на нашиот град.” – вели една од архитектите Сандра Живкович.

најголемата зграда во Скопје- сместена во центарот на Скопје

Најголемата зграда во Скопје- дел од Скопје 2014

Тимот кој работи на овој голем проект е составен од 5 архитекти од Македонија кој своето образование го заврши на високо квалификувани факултети за архитектура и дизајн во Холандија, Франција, Италија и Австрија. Мотивот за градење на оваа зграда тие го најдоа во проектот Скопје 2014, на  кој сметаат дека му фали  ваков модерен елемент.

“На Скопје како метропола навистина му е потребно нешто кое што ќе го приближи чекор понапред до европските културни и архитектонски достигнувања кои ќе сведочат за успешноста на македонските архитекти. Токму затоа ние одлучивме да ја вметнеме оваа зграда во проектот Скопје 2014 и таа ќе биде финансирана од истиот тој буџет. ” – вели градоначалникот на Скопје. Овој тим понатаму  ќе му претстави на Скопје уште неколку свои големи проект  кои што ќе докажаат дека се навистина одличен тим.

Tags: , ,

Leave a Reply