ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ЛУКСУЗ ЗА ЗАПАДНИТЕ СТУДЕНТИ!

протести во лондон

кордон во лондон студенти и полиција

Универзитетските студенти во западните земји со високо развиени образовни институции се соочуваат со зголемување на трошоците за студирање. Трендот за намалување на јавното трошење не ги отскокна ни јавните универзитети. Ова го потврди извештајот на Higher Education Strategy Associates (HESA). Ефектите од намалувањето на образовните буџети веќе ескалираше со насилста по улиците на Лондон.

Според Алекс Блум претседателот на HESA, високото образование се врти према приватниот сектор што истото го прави луксуз за нормалните луѓе. За разлика од развиените земји во извештајот е наведено дека земјите во развој со слични образовни системи како Кина, Индија и Бразил направиле огромен напредок кон зголемување на пристапот кон високото образование.

Во извештајот ја нема Македонија, но сепак според нашите надлежни институции велат дека ситуацијата е повеќе од подобрена, бројот на студенти е зголемен, а трошоците намалени. Сепак според други експерти, велат дека зголемувањето на капацитетите на универзитетите е обратно пропорционално од квалитетот.

Tags: , ,

Leave a Reply