Archive for март, 2012

Им веруваат на управителите, а не на соседите

вторник, март 13th, 2012

Расте бројот на граѓани што ангажираат управители на згради, па и оние што назначиле заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради. Над 212 згради досега имаат ангажирано управители. (more…)

Им веруваат на управителите, а не на соседите

вторник, март 13th, 2012

Обука по електронски медиуми

Расте бројот на граѓани што ангажираат управители на згради, па и оние што назначиле заедница на станари, се одлучуваат да се префрлат на управител на згради. Над 212 згради досега имаат ангажирано управители. Граѓаните сé почесто ангажираат некое надворешно лице како управител на зградата, наместо заедница на сопственици, каде што тоа ќе го прави некој од соседите. (more…)

Им веруваат на управителите, а не на соседите

вторник, март 13th, 2012

Расте бројот на грагани што ангажираат управители на згради, па и оние што назначиле заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради. Над 212 згради досега имаат ангажирано управители.Граѓаните сé повеќе ангажираат надворешно непознато лице како управител на зградата, наместо заедница на сопственици, каде што тоа ќе го прави некој од соседите.

Станарите се растрчани да го фатат крајниот рок, 1 април, за регистрирање управител, а во канцелариите на овие фирми може да се забележат редици од заинтересирани грагани. Досега над 212 згради имаат ангажирано управители за згради. Вкупните месечни трошоци за станарите изнесуваат од 400 до 500 денари за стан, во зависност колку станови има зградата, дали има лифт и други детали. Во последно време сé повеќе се зголемува бројот на фирми што ангажираат управители на згради. Тие се попрактични, бидејки самите ги бркаат сите работи, ги организираат станарите, па затоа граѓаните се одлучуваат на тој чекор. Дури оние што регистиррале заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради.

Исто така, сé повеќе се назначуваат и инспектори од страна на општините, кои ќе ги контролираат заедниците. Нивната работа е да утврдат дали има заедница на станари, да ги пријават во судот оние што немаат, да вршат контроли и да казнуваат – изјави Душко Кадиевски претседател на Регулаторната комисија за домување.

 

Општината Аеродром има назначено инспектор за домување, кој ќе почне со инспекциски надзор откако ќе заврши законската постапка за соодветното овластување, односно по добивање на службена легитимација во согласност со законските и подзаконските акти. Кисела Вода и Гази Баба сé уште немаат назначено инспектор за домување, но планираат во следниот период тоа да го направат. Во согласност со законските одредби, доколку во станбената зграда не е определен управител или не е регистрирана заедница на сопственици до 1 април, станарите ќе мора да платат казна во износ од 300 euros.

Им веруваат на управителите, а не на соседите

вторник, март 13th, 2012
елида

Фото за тест

Расте бројот на грагани што ангажираат управители на згради, па и оние што назначиле заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради. Над 212 згради досега имаат ангажирано управители.Граѓаните сé повеќе ангажираат надворешно непознато лице како управител на зградата, наместо заедница на сопственици, каде што тоа ќе го прави некој од соседите.

Станарите се растрчани да го фатат крајниот рок, 1 април, за регистрирање управител, а во канцелариите на овие фирми може да се забележат редици од заинтересирани грагани. Досега над 212 згради имаат ангажирано управители за згради. Вкупните месечни трошоци за станарите изнесуваат од 400 до 500 денари за стан, во зависност колку станови има зградата, дали има лифт и други детали.

Во последно време сé повеќе се зголемува бројот на фирми што ангажираат управители на згради. Тие се попрактични, бидејки самите ги бркаат сите работи, ги организираат станарите, па затоа граѓаните се одлучуваат на тој чекор. Дури оние што регистиррале заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради. Исто така, сé повеќе се назначуваат и инспектори од страна на општините, кои ќе ги контролираат заедниците. Нивната работа е да утврдат дали има заедница на станари, да ги пријават во судот оние што немаат, да вршат контроли и да казнуваат – изјави Душко Кадиевски претседател на Регулаторната комисија за домување.

Општината Аеродром има назначено инспектор за домување, кој ќе почне со инспекциски надзор откако ќе заврши законската постапка за соодветното овластување, односно по добивање на службена легитимација во согласност со законските и подзаконските акти.

Кисела Вода и Гази Баба сé уште немаат назначено инспектор за домување, но планираат во следниот период тоа да го направат. Во согласност со законските одредби, доколку во станбената зграда не е определен управител или не е регистрирана заедница на сопственици до 1 април, станарите ќе мора да платат казна во износ од 300 евра.

Им веруваат на управителите, а не на соседите

вторник, март 13th, 2012

audio_za_testfinal

Расте бројот на грагани што ангажираат управители на згради, па и оние што назначиле заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради. Над 212 згради досега имаат ангажирано управители.Граѓаните сé повеќе ангажираат надворешно непознато лице како управител на зградата, наместо заедница на сопственици, каде што тоа ќе го прави некој од соседите. Станарите се растрчани да го фатат крајниот рок, 1 април, за регистрирање управител, а во канцелариите на овие фирми може да се забележат редици од заинтересирани грагани. Досега над 212 згради имаат ангажирано управители за згради. Вкупните месечни трошоци за станарите изнесуваат од 400 до 500 денари за стан, во зависност колку станови има зградата, дали има лифт и други детали.

Во последно време сé повеќе се зголемува бројот на фирми што ангажираат управители на згради. Тие се попрактични, бидејки самите ги бркаат сите работи, ги организираат станарите, па затоа граѓаните се одлучуваат на тој чекор. Дури оние што регистиррале заедница на станари се одлучуваат да се префрлат на управувач на згради. Исто така, сé повеќе се назначуваат и инспектори од страна на општините, кои ќе ги контролираат заедниците. Нивната работа е да утврдат дали има заедница на станари, да ги пријават во судот оние што немаат, да вршат контроли и да казнуваат – изјави Душко Кадиевски претседател на Регулаторната комисија за домување.

Општината Аеродром има назначено инспектор за домување, кој ќе почне со инспекциски надзор откако ќе заврши законската постапка за соодветното овластување, односно по добивање на службена легитимација во согласност со законските и подзаконските акти. Кисела Вода и Гази Баба сé уште немаат назначено инспектор за домување, но планираат во следниот период тоа да го направат. Во согласност со законските одредби, доколку во станбената зграда не е определен управител или не е регистрирана заедница на сопственици до 1 април, станарите ќе мора да платат казна во износ од 300 евра.

Им веруваат на управителите, а не на соседите

вторник, март 13th, 2012

(more…)

Решавање на паркинг проблемите во Скопје

среда, март 7th, 2012

Џорџ Мајкл

По центарот на метрополата, најдобро пешки! 

 

Сообраќајниот  хаос, недостатокот на соодветни  места за паркирање, последниве две децении станаа  секодневие за граѓаните на Скопје, посебно во центарот на градот.  Во секое ќоше паркирани автомобили, тротоари кои одамна не ја вршат функцијата за која се наменети , вака изгледа еден обичен ден во Скопје.  Најчесто возачите се определуваат нивното возило да го паркираат на првиот слободен тротоар кој ќе го најдат, ризикувајќи на овој начин казна за погрешно паркирање.  Ова создава дополнителен проблем, бидејќи наместо по тротоар граѓаните пешачат по коловоз. Но дали возачите имаат избор?

„Возачите не се криви. Луѓето мора да застанат некаде за да завршат некоја работа ,тие тука не се паркирани”, изјавува жител одопштина Центар.

„Вистинско мачење за нас шоферите е кога бараме паркинг во центарот на Скопје. Еве јас вртам по три четри круга и накако да најдам место”, вели друг возач.

За да се избегнат гужвите, но и казните за погрешно паркирање од собраќајната полиција, мора да се преземе нешто. Првите катни гаражи се изградија, но за голем град како што е Скопје и тие не се доволни. Грашаните со став, властите да најдат брзо решение за проблемот што ги мачи секој ден.

 

„Мислам дека е време од општина да размислуваат за катна гаража”,

„Нека се најде решение. Катна гаража е едно ако знаат подобро властите нека направат друго”, велат анкетираните возачи.

    

Тротоарите одамна не се тоа што треба да бидат!

Се додека нешто подрастично не се преземе состојбата во центарот на градот ќе биде ваква. Возачите мака ќе мачат да најдат паркинг место, пешаците ќе негодуваат затоа што им е скратен просторот за движење, сообраќајната полиција ќе има полни раце работа, а возачите ќе  плаќаат казни.

<object width=”420″ height=”315″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/nHFdRHZXDy0?version=3&amp;hl=en_US”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/nHFdRHZXDy0?version=3&amp;hl=en_US” type=”application/x-shockwave-flash” width=”420″ height=”315″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true”></embed></object>

 

Белградски „Легенди“ осмомартовски подарок за скопјани

среда, март 7th, 2012

Популарната белградска група „Легенде” од Белград, која оваа година слави јубилеј, 25 години постоење и успешна работа, на светскиот Ден на жената, 8. март, на сите дами  во Скопје им подаруваат солистички концерт во Универзална сала. (more…)

Ѕидот од Долни Сарај ќе се урне во Oхридското Езеро?

среда, март 7th, 2012

Ѕидот што го држи Долни сарај, една од сцените на Охридско лето и омилено место за посета на гостите и Охриѓани, може да се урне во езерото, пренесува порталот „Охридон“.

туристичко место во Охрид

На горниот дел од ѕидот има голема дупка, формирана по отпаѓањето на камени блокови. Ронењето на ѕидот претставува опасност и за минувачите на Мостот на желбите, поради што деновиве беше поставена и предупредувачка табла.

„Знаеме за овој проблем и заради тоа реагиравме. Уште пред три години Заводот и Музеј поднесе проект до Министерството за култура за санација на овој дел. Проектот чини 3 милиони и триста илјади денари. Кога ќе ги добиеме тие средства за да ја започнеме санацијата не зависи од нас, туку од финансиските можности на министерството “ изјави директорката на завод и музеј Тања Паскали-Бунташеска.

 

Vazhdon kontrolli i furgoneve te paligjshem, konfiskohen tre furgon

среда, март 7th, 2012

Edhe sot ka vazhduar kontrolli i transportuesve të paligjshëm. Inspektorati shtetëror pranë Ministrisë së Transportit, në pikën pagesore Milladinoc në Kumanovë, sot ka konfiskuar tre furgonë që kanë transportuar udhëtarë në mënyrë të paligjshme. (more…)