Најбрзиот робот е гепард

Истражувачка агенција на американското министерство за одбрана, го претстави најбрзиот робот кој за движење користи нозе.

Роботот Cheetah (гепард), постигнува брзина од 29 километри на час. Брзината пак е далеку пониска од нормалната брзина на животното, кое достигнува до 120 километри. Сепак, за робот, е импресивно.

Cheetah е дизајниран да имитира движење на вистински животни. Според научниците од Бостон, може да ја постигне и брзината на гепардот, но за тоа ќе им биде потребно уште време.

Tags: ,

Leave a Reply