Бугарија не се согласува со географска одредница `Северна Македонија`

Бугарија е против име со географска одредница како можно решение на спорот со името меѓу Македонија и Грција.

Бојко Борисов

Бугарскиот премиер Бојко Борисов во врска со географската одредница вели дека име како `Северна Македонија` е целосно неприфатливо.

`Реков дека нема да го прифатиме, бидејќи утре може да речат дека Благоевград е македонски`, рече Борисов во изјавата за ТВ+.

Со одредницата `Северна Македонија` опфатени се и бугарски територии, што според Борисов `ќе покрене можност за територијални претензии`.

 

 

Creative Commons License
Наслов на делото од Kice е лиценцирано под лиценцатa Наведи извор-Некомерцијално-Сподели под исти услови 2.5 Македонија .

Tags: , ,

Leave a Reply