„Патриотски“ говор на омраза: омраза кон невладини организации и активисти (2)

TEST napis od proverkanafakti.mk

Од медиумско-партиската пропагандна хајка против „соросоидите“ можеме да извлечеме мноштво примери за „патриотски“ говор кој има намера да поттикне омраза кон невладини организации и активисти кои отворено ги критикуваат властите.

 

Пишува: Жарко Трајаноскимагистер по човекови права

 

 

 

 

obuka mavrovo

Класичен случај на патриотски говор на омраза кој поттикнува на насилство против активисти имавме во март 2009, кога еден провладин новинар упати повик од својот блог за контра-протест против „збирштина од геј и атеисти“ кои „ќе се обидат да шират гадости под закрила за грижа на архитектурата на градот, а против изградба на црква.“ Ваквиот потпалувачки говор поттикна насилство кон активистите од страна на „патриотската толпа“ која претходно извикуваше „педери, атеисти, Шиптари…“

Најсимптоматично беше тоа што медиумските потпалувачи на етнички и верски тензии јавно обвинуваа активисти (жртви на насилство и говор на омраза) за потпалување на тензии и делби, притоа истакнувајќи ја нивната „не-македонска“ етничка припадност.

Leave a Reply