Archive for the ‘Evrointegracii’ Category

Нисан со спортски фаворит во 2014

четврток, февруари 28th, 2013

Компанијата „Нисан“ потврди дека во 2014 година на купувачите ќе им ја понуди унапредената „НИСМО“ верзија на спортскиот модел „ГТ-Р“. Ако постои еден модел во Нисановата гама на кој не му е неопходен „НИСМО“ третман, тогаш тоа е „ГТ-Р“.Сепак, ќе биде штета јапонскиот производител да ја пропушти можноста дополнително да го унапреди својот автомобил со високи перформанси. (more…)

Црвенковски повторно го повика Груевски на дуел

понеделник, јуни 11th, 2012

Бранко Црвенковски

Нарекувајќи го главен скопски архитект, врховен командант и главен уредник на медиумите, Црвенковски од Груевски побара да се одважи на неговиот повик за телевизиско соочување.

„Нека излезе и нека каже што ќе правиме. А тој, тој збори како било пред 10 или 20 години. Господине Груевски, ве чека долга и тешка битка. И затоа уште сега да ги расчистиме некои работи. Да најдеме решение за добро на граѓаните, како да им ги ублажиме болките и маките. Тоа го чека народот од нас, но ако сакате да говорите за минатото, па да го симнеме прашањето од дневен ред. Осмели се, одважи се, прифати еден ТВ дуел со мене”, рече Црвенковски во неделата пред велешани.

„Каде и да одевме ни рекоа дека вака лошо досега не било. И навистина, Македонија денес е земја на сиромашни, исплашени и излажани граѓани”, рече Црвенковски.

Опозициската партија на синоќешниот митинг го претстави Аце Коцевски како свој кандидат за градоначалник на Велес на локалните избори во 2013 година.

Creative Commons License
Наслов на делото од Роланд е лиценцирано под лиценцата Наведи извор-Некомерцијално-Сподели 2.5 Македонија .

Бугарија не се согласува со географска одредница `Северна Македонија`

понеделник, јуни 11th, 2012

Бугарија е против име со географска одредница како можно решение на спорот со името меѓу Македонија и Грција.

Бојко Борисов

(more…)

Даноците и граѓанските организации – ефекти и како до подобри решенија

понеделник, јуни 11th, 2012

 

Тимот на Проектот Техничка поддршка на граѓанските организации –ТАКСО, организира семинар „Даноците и граѓанските организации – ефекти и како до подобрени решенија“ кој ќе се одржи во Едукативниот центар М6 (Скопска пивара) на 6-ти јуни 2012 од 10:00 до 15:30 часот.

 

Кога е во прашање даночната рамка, граѓанските организации, дури и оние кои работат на теми кои се од јавен интерес, сметаат дека се третирани исто како комерцијалните бизниси. Законот за здруженија и фондации од 2010 година предвидува даночни олеснувања, кои се повисоки за организациите со статус од јавен интерес, но истите не се дефинирани со овој Закон. Следствено потребно е усогласување на даночните закони за овие олеснувања да им бидат достапни на граѓанските организации.

 

Експертот за даночни прашања Славко Лазовски смета дека граѓанските организации како непрофитни, по својата суштина на постоење и цел на дејствување не се оние од кои треба да се побаруваат даноци. Според него и тврдокорните даночници треба да се повлечат пред одредени видови приходи кои ги остваруваат организациите како што се: членарината, донациите, средствата за бесплатна помош во кризни ситуации итн.  Според него решенијата треба да се одвиваат по две линии: според тип на организации кои имаат право на ослободување или олеснување на одреден вид на данок и според вид на приход, односно кој вид на извор на приход ќе биде даночно ослободен.

 

Целта на семинарот е да се дискутира даночната рамка која се однесува на граѓанските организации, нејзината примена во пракса и проблемите кои произлегуваат при тоа, како и можностите за нивно решавање и подобрување. На семинарот ќе се обработат повеќе даноци/закони вклучувајќи данок на добивка, персонален данок на доход, данок на додадена вредност и законот за донации и спонзорства во јавните дејности. Покрај презентации на овие теми семинарот ќе овозможи прашања и дискусија во врска со истите од страна на учесниците.

Учесници на семинарот ќе бидат финансиски менаџери, сметководители во граѓански организации и претставници од граѓански организации одговорни за финансиското работење, претставници од релевантни институции, експерти и добри познавачи на проблематиката.

 

Даноци

Даноците и граѓанските организации

Проектот финансиран од Европската Унија, Техничка поддршка за граѓанските организации – ТАКСО, е дел од Структурата ИПА за поддршка на граѓанското општество. Спроведувач на проектот е СИПУ интернационал (SIPU International) од Шведска заедно со конзорциум партнери од Босна и Херцеговина, од Турција, од Полска и од Романија. Проектот се спроведува во Западен Балкан и во Турција.

Проектот има за цел да го зајакне граѓанското општество во рамките на партиципативната демократијата, да поттикне поволно опкружување и култура за граѓанското општество, да ги зајакне капацитетите и отчетноста на граѓанските организации и да придонесе да се гарантира квалитетот на услугите на граѓанските организации и нивната одржлива улога во демократските процеси. За спроведување на активностите на национално ниво формирана е национална канцеларија во Скопје.

Dialog i ri me Brukselin

среда, март 7th, 2012

Fyle, Baroso dhe Gruevski ne Oher 2011

Më 15 mars Shkupin do ta vizitojë Euro-komisari për zgjerim të Bashkimit Evropian, Shtefan Fyle. Nga Sekretariati për Çështje Evropiane kanë njoftuar se Fyle dhe kryeministri i Maqedonisë Nikolla Gruevski do ta nisin dialogun jo-formal në nivel të lartë  mes Maqedonisë dhe BE të paralajmëruar që në prill të vitit të kaluar. (more…)

Maqedonia nuk merr date per negociata

среда, јуни 23rd, 2010

Në Maqedoni, ditët e fundit ekspertët për çështje evropiane dhe sektori joqeveritar shprehin pesimizëm të lartë lidhur me fatin e vendit në samitin e Bashkimit Evropian. Më 17 qershor në Bruksel, sipas tyre Maqedonia nuk do të marrë datë për fillimin e bisedimeve për antarësim të plotë në BE për shkak të problemit të emrit me Greqinë.

Problemi rreth 20 vjeçar për emrin kushtetues të Maqedonisë me Greqinë, si duket do të bllokojë sërish rrugën euroatlantike të Maqedonisë. Një vit më parë në samitin e NATO-s pikërisht veto-ja Greke pengoi Maqedoninë të bëhet pjesë e kësaj aleance.

Maqedonia nuk do të marrë datë në samitin e ardhshëm për fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian duke marrë parasysh rrethanat e fundit të cilët kanë ndodhur qoftë të aspektit politik apo qoftë të zgjidhjes së kompromisit me Greqinë” tha Sela.

Lidija Dimova, ekpserte për çështje evropiane dhe koordinatore e organizatës joqeveritare ‘Qendra maqedonase për edukim evropian’ thotë se kjo do të ndodh për shkak se kryeministri Gruevski nuk ka dhënë asnjë shenjë për zgjidhjen e problemit me Greqinë.

Nuk do të ishte suprizë po mos marrim datë për fillimin e bisedimeve, duke pasur parasysh faktin se problemi i emrit nuk ka lëvizur apsak. Po të kishte së paku disa shenja për ndonjë ndryshim të mundshëm, atëherë do të kishte hapërsirë për entuziasëm dhe optimizëm” tha Dimova.

Në vijë të njejtë është edhe gazetari Ardi Pulaj. Ai thotë se Maqedonia nuk do të marrë datë për bisedime me BE-në, pasi këtë mesazh e ka dhënë edhe faktori politik në vend.

“ Edhe në Shkup janë dhënë këto sinjale, kishim pak ditë më parë zv/kryeminstrin Naumovski i cili tha se nuk do të jetë çudi nëse kjo nuk ndodh. Gjithashtu edhe liderin e opozitës Branko Cërvenkovskin, i cili ka thënë se në samitin e ardhshëm të BE-së nuk do të jepet një datë për fillimin e negociatave për anëtarsimin e Maqedonisë në BE

Por a është në të vërtetë vetëm cështja e emrit që pengon Maqedoninë për të marrë datë për fillimin e negociatave?
Lidija Dimova, thotë se Maqedonia ka përbushur kriteret e nevojshme për të marrë datën e bisedimeve me BE-në prandaj në këtë rast problem i vetëm mbetet emri.

Rasmusen ne Shkup

вторник, јуни 22nd, 2010

Inkurajim për zgjidhjen e shpejtë të kontestit rreth emrit dhe qasje më aktive nga të dyja palët. Këto porosi sekretari i përgjithshëm të NATO-s Anders Fog Rasmusen ia transmetoi sot kryeministrit Nikolla Gruevski.

My favo cat-instead of RasmussenPas takimit në Qeveri që zgjati më shumë se një orë, Rasmusen nuk njoftoi  për afate konkrete deri kur Aleanca pret zgjidhjen e kontestit, ndonëse në opinion tashmë flitet se parashikimet e reja janë se kjo duhet të ndodhë deri në Samitin e nëntorit të NATO-s në Lisbonë.

Shpresojmë se do të shohim pozicione më aktive nga të gjitha palët për gjetjen e zgjidhjes, për gjetjen e përparimit, të tolerancës, të kompromisit. Nevojitet vendim i guximshëm politik nga të gjitha palët në mënyrë që të mund të arrihen objektivat strategjike të vendit tuaj- BE-ja dhe NATO ” deklaroi Andreas Fog Rasmusen sekretar i pergjithshem i Aleances.

Gruevski i cili dje në Bruksel u takua me kryeministrin grek Jorgos Papandreu nuk u  përgjigj drejtpërsëdrejti nëse dalloi tek homologu i tij vullnet të mirë. Ai shkurt tha se sikur të kishte vullnet të tillë, kontesti deri më tash do të ishte zgjidhur.

Shpresojmë se në periudhën e ardhshme, nëse tregohet edhe nga pala tjetër vullnet i mirë, të arrihet një zgjidhje e cila do të na ndihmoj që ta realizojmë planin tonë strategjik dhe të bëhemi vend – anëtare e NATO-s dhe ti fillojmë bisedimet përfundimtare për anëtarësim në Bashkimin Evropian ”, u shpreh Nikolla Gruevski, kryeministër.

Megjithatë, Rasmusen u distancua nga vlerësimet për bisedimet, duke përmendur se ato zhvillohen në Kombet e Bashkuara, por shtoi se ekzistonte përshtypja se ka gatishmëri për zgjidhjen e kontestit. Sekretari i përgjithshëm i NATO-s vizitën në rajon e paralajmëroi edhe në profilin e vet në rrjetin social Facebook.