Archive for the ‘Корупција’ Category

Светска банка предупредува од глобална криза

среда, јуни 13th, 2012

Светска банка

Европа поради должничката криза станува непресметлив ризик за светската економија, стои во најновата прогноза на Светска банка. На земјите во подем им се препорачуваат мерки против кризата. (more…)

Мали анекси, големи милиони

понеделник, јуни 11th, 2012
Порта Македонија

Порта Македонија

Порта Македонија лапна дополнителни 820 илјади евра. Министерството за култура за оваа сума склучи договор за набавка на занаетчиско ентериерни работи, мебел, опрема и осветлување за објектот. Со тоа, цената на Портата достигнува речиси 5,5 милиони евра, наспроти основниот договор што беше потпишан на речиси 4,4 милиони евра.

Пред неколку дена, Министерството за култура склучи договор за изведување на дополнителни и непредвидени работи за објектот Музеј на македонската борба за државност и самостојност – „Музеј на внатрешната македонска револуционерна организација и музеј на жртвите на комунистичкиот режим“ во вредност од 146 илјади евра.

Со враќање уште назад се покажува дека цената на речиси секој објект што се гради, со анекс-договорите за непредвидени и дополнителни работи, опрема, ентериер итн., значително се зголемила.

Антикорупциските експерти предупредуваат дека на овој начин се нарушува принципот на конкурентност при јавните набавки.

Creative Commons License
Наслов на делото од Srle1 е лиценцирано под Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.

Општините помалку да го празнат централниот буџет

понеделник, јуни 11th, 2012

Хорхе Васкез

Македонија ја привршува децентрализацијата, сопствените приходи на општините покриваат речиси една третина од вкупните расходи.

(more…)

Администрација-сервис на граѓаните или слуга на власта

недела, јуни 13th, 2010

Лоша, неефикасна, партизирана – овие епитети веќе години наназад ја красат македонската администрација. Практиката да се ставаат свои луѓе на одговорни позиции мора да престане.

Несоодветната и партизирана администарција е најподложна на притисоци,што доведува и до корупција во општеството. Универзитетскиот професор Борче Давитковски смета дека 6 месеци пред и по избори не треба да има нови вработувања, ниту пак унапредувања во јавната администарција.

Партизацијата на администарцијата оди на штета на државата – смета првиот антикорупционер Илми Селами.

„Целта е политичарите да не бидат сопственици на работните места во јавната администрација, туку сопственици да бидат способните кадри. Во Македонија, говорат извештаите кои доаѓаат од ЕК, јавната администрација во значителен дел е политизирана и партизирана“, изјави Селами.

Учесниците на дебатата во организација на Државната комисија за спречување на корупцијата се согласија дека треба да се создаде администрација која ќе биде сервис на граѓаните, а не на владејачката гарнитура.