Archive for the ‘Музика’ Category

Наслов

понеделник, јуни 11th, 2012

Здружението на новинари на Македонија денеска во 12 часот организира протест пред Основниот суд 1 во Скопје со кој ќе се побара од судовите поефикасна примена на судската пракса од Стразбур, сѐ додека не се најде соодветно решение за Декриминализацијата на клеветата: (more…)

Македонија на 132 место според Светскиот индекс на донирање

понеделник, јуни 11th, 2012
Насловна страница од анализата на Конект

Насловна страница од анализата на Конект

Македонија падна на 132 место според Светскиот индекс на донирање во 2011 година, со што се најде за 41 место подолу во споредба со 2010 година. Индексот го прикажува филантропското расположение на физичките лица и според него македонските граѓани најмногу им помагаат на непознати, помалку донираат финансиски средства, а најмалку се расположени за волонтирање.

 

Според експертите, даночните поттикнувања предвидени во Законот за донации и спонзорства во јавните дејности кои треба да стимулираат зголемено донирање од страна на физичките лица, во пракса се нефункционални и најголемиот број граѓани воопшто не ги користат. Ако се има предвид дека граѓаните сметаат дека даночните олеснувања се важен мотив за донирање, за да се поттикнат приватните донации неопходни се измени на постојното законско решение.

“Еден од клучните проблеми во Законот е сложената процедура според која може да се реализира даночното олеснување. Тоа укажува на недостаток на доверба во концептот на приватното донирање кое законот мора да го поттикнува“, смета извршната директорка на Конект, Никица Кусиникова. Според неа “потребно е законот целосно да се измени, да се поедностави постапката, а фокусот на контрола за користење на донациите наместо на донаторите, како досега, да се стави на корисниците на донираните средства и добра. На тој начин ќе се овозможи значително зголемување на бројот на донации во културата, спортот и воопшто областите од јавен интерес“.

(more…)

Наслов

понеделник, февруари 28th, 2011

сгфгфг дф

гбтб

хбтхн

Mraz – мелем за ушите

сабота, февруари 19th, 2011

Еден од најквалитетните артисти на денешницата според мене кои ги има сите карактеристики на музичар во вистинска смисла на зборот е Jason Mraz. Има неверојатно карактеристичен глас, што дури во живо подобро звучи отколку на снимка. Уште покарактеристичен е неговиот начин на пеење и начинот на изведба, а знае да направи преубава  свирка со само акустична гитара и конги заедно со неговиот соработник Toca. Музиката која ја свири е комбинација од поп, reggae, jazz и country и успешно прави тој спој да звучи модерно и забавно. Исто така, познат е по неговите уникатни и невообичаени текстови, а играта на зборови му е заштитен знак. Едноставно зрачи со позитивност и среќа и преку своите песни успева да го пренесе тоа на своите слушатели и обожаватели.

Jason Mraz

Jason Mraz

Има издадено 3 студиски албуми и 2 албуми од концерти, од кои топло ви ги препорачувам I’m yours, O.Lover, Butterfly, Common Pleasure, Absolutely zero….кога ќе размислам, всушност сите!

Jason Mraz

Jason Mraz