Archive for the ‘Здравство’ Category

Две лица заразени од свински грип се борат за живот – ФРЛЗ

четврток, мај 14th, 2015

Двајца мажи на 38 и 70 годишна возраст, заразени со вирусот на свински грип, од кои едниот има воспаление на белите дробови и уште веднаш по приемот е приклучен на апарат за дишење, се борат за живот.

Овој болен од грип кај нас е хоспитализиран пред два дена и кога веќе се развиле компликации од болеста, а симптомите му се појавиле пред 4 – 5 дена, но состојбата во меѓувреме не се смирила – вели д-р Сања Маринковиќ, инфектолот на Клиниката за инфективни болести во Скопје.

болен од грип

грип

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот.

Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје истакна дека од деветте нови позитивни случаи кај шест станува збор за вирус на грип од типот А (H1N1), а кај двајца за вирус на грип од типот А (H3N2), додека кај еден случај кој многу доцна е дојден на Инфективната клиника е потврдено само инфлуенца А.

Досега има 13 позитивни лица со вирус на грип.

Веќе неколку пати е спомнато од Светската здравствената организација дека веќе зборуваме за сезонски грип и не употребуваме термини свински грип или пандемски грип, изјави Јованка Костовска, раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство.

Свинскиот грип зема замав – Џезире, Кораб и Феџри

четврток, мај 14th, 2015

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)

El/IrENA – Gripot povtorno kosi

среда, ноември 26th, 2014

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот.

(more…)

Грипот коси во Македонија јасмина

среда, ноември 26th, 2014

jasmina

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот.

– Веќе неколку пати е спомнато од Светската здравствената организација дека веќе зборуваме за сезонски грип и не употребуваме термини свински грип или пандемски грип, изјави Јованка Костовска, раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство.

Двајца од пациентите се борат за животот. Се работи за мажи на 38 и 70 годишна возраст, од кои едниот има воспаление на белите дробови и уште веднаш по приемот е приклучен на апарат за дишење.-

Овој болен од грип кај нас е хоспитализиран пред два дена и кога веќе се развиле компликации од болеста, а симптомите му се појавиле пред 4 – 5 дена, но состојбата во меѓувреме не се смирила – вели д-р Сања Маринковиќ, инфектолот на Клиниката за инфективни болести во Скопје.

Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје истакна дека од деветте нови позитивни случаи кај шест станува збор за вирус на грип од типот А (H1N1), а кај двајца за вирус на грип од типот А (H3N2), додека кај еден случај кој многу доцна е дојден на Инфективната клиника е потврдено само инфлуенца А.Досега има 13 позитивни лица со вирус на грип.Клиника за инфективни болести - Скопје

 

(more…)

Сезонскиот грип зема замав

среда, ноември 26th, 2014

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот.

– Веќе неколку пати е спомнато од Светската здравствената организација дека веќе зборуваме за сезонски грип и не употребуваме термини свински грип или пандемски грип, изјави Јованка Костовска, раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство.

Клиника за инфективни болести - Скопје

Двајца од пациентите се борат за животот. Се работи за мажи на 38 и 70 годишна возраст, од кои едниот има воспаление на белите дробови и уште веднаш по приемот е приклучен на апарат за дишење.

Овој болен од грип кај нас е хоспитализиран пред два дена и кога веќе се развиле компликации од болеста, а симптомите му се појавиле пред 4 – 5 дена, но состојбата во меѓувреме не се смирила – вели д-р Сања Маринковиќ, инфектолот на Клиниката за инфективни болести во Скопје.

Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје истакна дека од деветте нови позитивни случаи кај шест станува збор за вирус на грип од типот А (H1N1), а кај двајца за вирус на грип од типот А (H3N2), додека кај еден случај кој многу доцна е дојден на Инфективната клиника е потврдено само инфлуенца А.  Досега има 13 позитивни лица со вирус на грип.

Даниел – Девет пациент заболени од грип

среда, ноември 26th, 2014

VirusОд дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)

НИСМО Нисан конечно на пазарот – Шиндре

вторник, мај 20th, 2014

Компанијата „Нисан“ потврди дека во 2014 година на купувачите ќе им ја понуди унапредената „НИСМО“ верзија на спортскиот модел „ГТ-Р“.

Ако постои еден модел во Нисановата гама на кој не му е неопходен „НИСМО“ третман, тогаш тоа е „ГТ-Р“. Сепак, ќе биде штета јапонскиот производител да ја пропушти можноста дополнително да го унапреди својот автомобил со високи перформанси.nisan1

Според последните најави што доаѓаат директно од извршниот директор на „Нисан“, Карлос Госн, токму тоа ќе се случи во  2014 година. Госн оваа информација ја соопшти при отворањето на новото седиште на спортското оделение на „НИСМО“ во Јокохама.

nisan3

-Ќе биде незамисливо да им овозможиме „НИСМО“ третман на сите автомобили на „Нисан“, а да пропуштиме тоа да го сториме на најспрестижниот меѓу нив – моделот „ ГТ-Р“, рече Госн.

„Освен тоа, она што го краси „Ниссан ГТ-Р“, како што се неговите перформанси, се рефлектираат во страста и талентот со кој располага „НИСМО“ тимот“, додаде тој.

Во „Нисан“ не се подготвени на медиумите да им откриваат повеќе детали за „Нисан ГТ-Р НИСМО“, освен дека тој ќе се темели на актуелната верзија на овој модел „ГТ-Р“ за 2013 година и дека во продажните салони ќе се најде во токот на 2014 година.

Регистрирани нови случаи на свински грип

вторник, мај 20th, 2014

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)

Регистрирани нови случаи на свински грип

вторник, мај 20th, 2014

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот.  (more…)

Тест Ромина

петок, март 21st, 2014

i2Невзат,  е еден од 25000 Роми  кои страдаат од повеќе хронични заболувања (туберкулоза, бронхитис  и астма). Тој често има потреба од услугите на службата за Итна медицинска помош кои за него значат заштита на неговото здравје и живот. Но, службата за Итна медицинска помош  не одговара на секој негов повик„. 

 

 

Подготвеното видео ги илустрира бариерите со кои се соочуваат Ромите во пристапот до здравствена заштита, конкретно одбивањето на обезбедување на услугите од страна на службата за Итна медицинска помош. Главната цел која сакаме да ја постигнеме со петицијата е да се обезбеди навремена и квалитетна услуга од страна на Службите за Итна медицинска помош, како за Ромите, така и за сите граѓани на РМ, на кои тоа им е потребно. Поради тоа со петицијата од страна на Министерството за здравство ќе го побараме следното:

 

 

– Подготовка и усвојување на унифициран тријажен протокол преку кој службите за Итна медицинска помош ќе утврдат дали треба да одговорат на барањата од граѓаните. Следењето на овој протокол ќе ја исклучи слободната процена на здравствените работници дали треба да одговорат на повиците.

 

 

– Аудио снимање на сите повици до службите за Итна медицинска помош и нивно долготрајно чување, на целата територија на РМ. Граѓаните на кои им било оневозможено правото на итна медицинска помош, оваа мерка ќе можат да ја искористат во понатамошните постапки за остварувањето на своите права.

 

 

– Да се предвидат демографски стандарди за службите на Итна медицинска помош во мрежата на здравствени установи и да се изврши соодветно опремување на службите за Брза помош со кадар и опрема. Со ова ќе се овозможи навремена и квалитетна услуга на оваа службана целата територија на РМ.

 

 

Организации иницијатори на петицијата: КХАМ, Делчево и Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените на Р.М-ЕСЕ, Скопје

 

 

Организации поддржувачи на петицијата: Центар за демократски развој и иницијативи –ЦДРИМ, Скопје; Ромски Ресурсен Центар -РРЦ, Скопје; Здружение на просветни работници  и заштита на правата на жените -ЛИЛ, Скопје; Ромска асоцијација за мултикултурна афирмација-РОМА СОС, Прилеп; Национален Ромски Центар -НРЦ, Куманово; Опции за здрав живот- ХОПС, Скопје, Асоцијација за здравствена едукација и истражување – ХЕРА, Скопје; Коалиција: Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници, Скопје и Фондација Отворено Општество Македонија- ФООМ, Скопје.

 

 

Потпишете ја оваа петиција со цел обезбедување навремена Итна медицинска помош за Ромите.

 

 

Да дознаете повеќе за човековите права во здравствена заштита, посетете ја следнава веб странаwww.healthrights.mk.

 

To:
Министерство за здравство на Република Македонија
Министерство за здравство на Република Македонија, Сектор за евроинтеграции
Министерство за здравство на Република Македонија, Заменик министер
Министерство за здравство на Република Македонија, Државен секретар
Обезбедување на навремена и квалитетна услуга од страна на службите за итна медицинска помош, како за Ромите, така и за сите граѓани на РМ