Archive for the ‘Здравство’ Category

test Zorica

петок, март 21st, 2014

Дечиња од градинката „Сончоглед“ 12594235595_70efdd94d8речиси половина година пиеле вода загадена со арсен, кој е еден од најсилните отрови, сѐ додека раководните лица во градинката не го дознале тоа, пишува Мкд.мк

Ова за МКД.МК го тврди Панде Кацарски, поранешен советник во општината и човек што со години се бори да го реши овој голем проблем на гевгеличани.

90718_voda-iz-cesme_f„Ги имам резултатите од водата од градинката. Запрепастувачки се. Нивото на арсенот во јануари изнесувало фрапантни 17,4 мерни единици, а максимално дозволени се 10. Децата таа вода ја пиеле можеби повеќе од половина година. Со години се обидувам да го решам проблемот со арсенот, но никој ништо не презема“, вели Кацарски.

Проблемот е од 2006 година, а според последните наоди, кои се потврдени и со решение на Агенцијата за храна и ветеринарство, водата е забранета и небезбедна за употреба.

Градските власти ветија дека работат на проблемот и дека бил изработен идеен проект за нови извори на безбедна вода од Серменинските води.

Нема опасност од епидемија на грип од типот А (H1N1) и А (H3N2)

среда, февруари 27th, 2013

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)

9 нови заболени од грип на клиниката за инфективни болести во Скопје

среда, февруари 27th, 2013

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот.Лабараториска анализа

– Веќе неколку пати е спомнато од Светската здравствената организација дека веќе зборуваме за сезонски грип и не употребуваме термини свински грип или пандемски грип, изјави Јованка Костовска, раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство. (more…)

9 нови случаи на грип

среда, февруари 27th, 2013

Од дополнителните лабораториски анализи во (more…)

Регистриран свински грип кај девет нови пациенти

среда, февруари 27th, 2013

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)

Свинскиот грип стана „сезонски“

среда, февруари 27th, 2013

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)

Повторно свинскиот грип

среда, февруари 27th, 2013

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје, уште кај девет пациенти кои беа сомнителни на грип докажано е присуство на вирусот. (more…)