Posts Tagged ‘Робот’

Најбрзиот робот е гепард

среда, март 7th, 2012

Истражувачка агенција на американското министерство за одбрана, го претстави најбрзиот робот кој за движење користи нозе.

Роботот Cheetah (гепард), постигнува брзина од 29 километри на час. Брзината пак е далеку пониска од нормалната брзина на животното, кое достигнува до 120 километри. Сепак, за робот, е импресивно.

Cheetah е дизајниран да имитира движење на вистински животни. Според научниците од Бостон, може да ја постигне и брзината на гепардот, но за тоа ќе им биде потребно уште време.